svg+xml,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3 - Krank Mili Nasıl Değiştirilir?

Krank Mili Nedir, Ne İşe Yarar ,Nasıl Değiştirilir?

Krank mili, eksantrik bir mildir ve elektrik motorundan aldığı tahrikle dairesel olarak döner ve seramik pistonları doğrusal olarak ileri geri olarak hareket ettirir. Krank mili sert çelikle imal edildiği halde biyel kollarının çalışacağı bölgeleri talaşlı imalatla hassas bir şekilde işlenir. Ve ısıl işlem ile çok daha sertleştirilmek suretiyle mil son halini alır.

İmalat süreci zahmetli ve sağlam olduğu için krank mili pompanın en önemli ve en pahalı parçalarından biridir. Krank mili bu sebeple kolay kolay arıza yapmaz. Ama Krank Mili hasar gören pompanın krank milini tamir etmeye çalışmaktan ziyade Krank Milini değiştirmenizi tavsiye ederiz. Hatta imkânınız varsa Yıkama Makinenizin Pompasını komple değiştirmenizi öneriyoruz.

Bize göre bir pompanın krank mili hasar görmüşse muhtemelen pompanın çalışan aksamı komple iş göremez haldedir. Yani parçaları değiştirseniz bile muhtemelen yakın zamanda tekrar sorun yaşayacaksınız.

Krank Miline Zarar Veren Bazı Unsurlar

  • Yıkama makinenizin pompasının yağını ortalama 400 saat çalışmasından sonra değiştirmelisiniz. Pompanızın Yağını değiştirmezseniz yağın kalitesi düşer ve krank miline zarar verir.
  • Yıkama makinenizin pompasının yağı 20 – 50 ölçülerinde yağ olmalıdır. İnce veya kalın yağ kullanırsanız pompanızda buda krank miline zarar verecektir.
  • Pompamızdan çıkarttığımız arka kapağı geri takalım ve pompamızın yağını geri ilave edelim. Yağ Değişimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Yıkama pompanızın yağı az olmamalı pompanın kasasında bulunan yağ gözetleme camından baktığınızda tam yarı seviyesinde olmalı buda Annovi, Comet, Hawk marka pompalar için yaklaşık 900 gr, İnterpump, Rottest pompalar için ise 1000 gr kadardır.
  • Uzun süreli kullanımlarınızda pompanızı mutlaka dinlendirin soğumasına fırsat verin. Çok uzun süre yüksek ısıda çalışan pompanızın krank mili de zarar görür.
  • Yıkama Makinenizin Pompasının biyel kolları zarar görmüşse biyel kollarını değiştirirken mutlaka pompanızın iç kısmını temizleyin. Biyel kolunuzun parçaları veya başka parçalar pompa içinde kalırsa pompa çalıştığında krank miline sıkışarak zarar verebilir.
  • Yıkama makinenizin tamiri esnasında biyel kolunu değiştirirken biyel kolunu çok sıkı takarsanız buda krank miline zarar verebilir.

Pompanızın arıza yapan Krank Milini Nasıl değiştireceksiniz aşağıdaki yönergeyi takip edin.

  • Pompanızın krank milini değiştirmeden önce pompa içindeki yağı pompanızın altında bulunan yağ tahliye tapasını 17 numaralı anahtar ile açarak boşaltın.
  • Pompanın içindeki eski yağı iyice süzülüp boşaldığı zaman pompanızın arka alüminyum kapağını kapağın üzerinde bulunan 5 adet metrik 5 imbus cıvatayı 5 numara allen anahtar kullanarak açın. İsteğe göre pompanın arka kapağını açtıktan sonra pompanın içini mazot, gaz yağı veya özel temizleyici kullanarak temizleyin ve tüm eski yağdan pompanızı arındırın.
  • Pompanızın Krank Milini değiştirmek için pompanızın ön bloğunda bulunan 8 adet Metrik 8 imbus cıvatayı 6 numara allen anahtar kullanarak açarak pompa ön bloğunu sökün.
  • Pompanızın ön bloğu söküldükten sonra seramik pistonları tutan 14 numara somun gevşetilerek seramik piston çok hassas bir şekilde dikkat edilerek yerinden çıkartın.
  • Seramik piston altında bulunan ince pullarda aynı şekilde dikkatlice yerinden çıkartın.
  • Yıkama Makinesi Pompanızın yan kapaklarında bulunan 4 adet metrik 8 imbus cıvatayı da 6 numaralı allen anahtar kullanarak açın.
  • Yan kapaklardan kurtulan Krank Milinde bulunan 2 adet rulmanlara zarar vermeden çektirme yardımı ile krank milinden sökün.
  • Krank milini kendinize doğru çekerek pompanın içinden dikkatlice çıkartın.

Krank Milleri üzerinde bulunan Biyel kollarını yerinden sökmenden evvel mutlaka dikkat edin. Üzerinde işaret ve iz gibi bir uyarı varsa pompanızı geri toplarken bu işarete göre toplayın. Çok nadirde olsa bazı pompalarda bu işaret vardır. Mesela Hawk Marka pompalarda biyel kollarında çentikler vardır. İnterpump ve Rottest marka pompaların bazılarında biyel kollarında ise numara yazar 1-2-3 şeklinde. Annovi pompanın 3 kolu da aynı olduğu için böyle bir ize gerek duyulmamıştır. O yüzden dikkat etmenize gerek yoktur.

  • Çıkarttığınız krank milindeki biyel kollarını elimizle çevirerek Krank Milinden kurtarın.
  • Yeni krank miline biyel kollarımızı tekrar yine elimizle çevirerek monte edelim.
  • Krank milinde olan rulmanları çok hassas şekilde tekrar Krank miline takalım. Bu iş için tahta takoz veya yumuşak bir malzeme kullanabiliriz hafifçe çekiçle tıklayarak çalabiliriz.
  • Krank milini tutarak yavaşça pompaya yerleştirelim ve Piston kollarını içeride bulunan yağ keçelerine zarar vermeden tekrar yerine itekleyerek sokalım.
  • Pompamızın yan kapaklarında bulunan rulman yataklarına ve yağ keçesine zarar vermeden krank milinizi kapaklara takarak kapak vidalarını geri takalım.
  • Pompamızdan çıkarttığımız arka kapağı geri takalım ve pompamızın yağını geri ilave edelim. Yağ Değişimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Seramik piston arkasında bulunan ince pulları takalım.
  • Seramik pistonu takmadan evvel seramik piston kulunda bulunan contalara bakın ve ihtiyaç duyuyorsanız değiştirin.
  • Seramik pistonu yerine taktıktan sonra pulu ve somunu da seramik pistona zarar vermeden sıkalım. Sıkmadan evvel çok önemli olan vida sabitleyiciyi unutmayalım.

Somuna mutlaka birkaç damla sıkalım. (Loctite 542) Somunu çok sıkarsak pistonu kırarız boşluklu gevşek sıkarsak hem yağa su karıştırır, hem pompa altından su kaçırır, hem ses yapar hem de basınç alamazsınız. Bazen ön bloğu bile patlatır. Bu sebeple Seramik piston sabitleme somununu tam kıvamında sıkmalısınız. Bunun tam kıvamı ise somun sıkılırken boşluğunu aldıktan sonra bir tur daha anahtarla döndürmeniz yeterlidir.

  • Ön bloğu tekrar keçelere zarar vermeden yerine dikkatlice oturtun.

Daha önce kullandığınız tüm cıvataları tekrar kontrol edin. Gevşek cıvata kalmadığından emin olursanız pompanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rota Makine Firmasının siz değerli müşterilerine sunduğu bu hizmetler bazen art niyetli emek hırsızları tarafından çalınıp kendi web sitelerinde sanki kendi makaleleri gibi yayınlanmaktadır. Web sitemizde bulunan tüm resimler ve makaleler kanuni olarak telif hakkıyla korunmaktadır. Emek hırsızları tarafından kopyalanan makale ve resimlerimiz tespit edildiğinde her şart ve koşulda mutlaka cezasını çekecektir.